Doğru Tercih: İstanbul Üniversitesi Dilbilimi



Dil, tüm insanları etrafında toplayan en önemli olgulardan birisidir. Bu olgu hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmanız için İstanbul Üniversitesi Dilbilmi Bölümünü sizin doğru tercihiniz olacaktır. 

Bölümümüzde insan dillerinin bir iletişim aracı olmasından hareketle incelemeler yapılmaktadır. Her insan dili, dilin konuşmacılarının birbirleriyle iletişim kurmasını, fikirleri, hipotezleri, duyguları, arzuları ve ifade etmesi gereken diğer her şeyi ifade etmesini sağlayan bir bilgi ve yetenekler bütünüdür. Dilbilim, bu bilgi sistemlerinin tüm yönleriyle incelenmesidir. Böyle bir bilgi sisteminin nasıl yapılandırıldığı, nasıl edinildiği, mesajların nasıl üretildiği ve anlaşıldığı, nasıl zamanla değiştiği dilbilimin inceleme alanına girer. Dilbilimciler sonuç olarak dilin doğasıyla ilgili bir takım özel sorularla ilgilenirler. “Bütün insan dillerinin ortak özellikleri nelerdir, diller nasıl farklılaşır ve farklılıklar sistematik olarak ne kadar farklıdır, yani farklılıklardaki ortak noktaları bulabilir miyiz?” benzeri sorular dilbilimciler tarafından sorulurlar. Bu sorulara yanıt bulmak adına, dilbilim konuşmaları fiziksel yönleriyle inceler, konuşma seslerinin bilişsel açıdan betimler, kelimelerin oluşumu hakkında hipotezler öne sürer, cümlelerin oluşumuna dair sorular sorar, sözcük ve cümle anlamları hakkında incelemelerde bulunur ve dilin bireyler arasında nasıl kullanıldığına dair çalışmalar yapar. 

Bölümümüzde öğrenciler diğer dilbilim bölümlerinden farklı olarak, İngilizcenin yanı sıra; Arapça, Latince gibi dilleri de ikinci yabancı dil olarak alabilirler. Ayrıca bölümümüzde Tarihsel Dilbilim ve Sinirdilbilim gibi dersleri veren uzmanlar bulunmakla birlikte bölümümüz, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi işbirliği çerçevesinde öğrencilere Sinirdilbilim alanında deneysel çalışma imkânı da sunmaktadır.

Bölümümüz öğrencilerine Edebiyat Fakültesinin diğer bölümleriyle Çift Anadal ve Yandal imkânı sunulmaktadır.Öğrencilerimizin yurtdışı tecrübesine önem veren bölümümüz Erasmus değişim programı kapsamı dışındaki ülkelerin değişim programı olan Mevlana öğrenci değişim programı ile anlaşması bulunmaktadır.

Bölümümüzde sunulan akademik eğitime ek olarak ulusal ve uluslararası konferanslara bölümümüz ev sahipliği yapmaktatadır. Ayrıca, akademik yıl içerisinde çeşitli alanlardan uzmanların katıldığı Dilbilim Sohbetleri düzenlenmekte buna ek olarak öğrencilerin katıldığı ve aktif görevler aldığı bilimsel toplantılar yapılmaktadır.

Lisans eğitiminin ardından bölümümüzde yakın zamanda açılacak olan yüksek lisans programının yanı sıra, öğrenciler mezun olduklarında üniversitelerin ilgili bölümlerinde akademisyen, okutman gibi kadrolarda görev alabilir; bunların dışında, tercüman, yayıncılık, gazetecilik, kültürel araştırmalar, felsefe, eğitim, uluslararası ilişkiler, film, medya ve görsel sanatlar alanlarında iş imkânı bulabilirler.

İstanbul Üniversitesi Dilbilimi bölümünün yaptığı akademik ve sosyal etkinlikler hakkında bilgi sahibi olmak için bölümün resmi twitter hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bölümümüzü aşağıdaki bilgiler ışığında tercih edebilirsiniz:

(2017 yılı YÖK üniversiteler yerleşim puanı sıralaması baz alındığında, bölümümüze giriş bilgileri)

 ÖSYM Program Kodu 105611111
 Puan Türü DİL-1
2017 Taban Puan  406,76043
 2017 Tavan Puan  460,83294
 Yerleşen Son Kişinin Başarı Sırası 10.802
 Yerleşenlerin Ortalama OBP'si 396,18372
 Yerleşenlerin Ortalama Diploma Notu 79,2
Genel Kontenjan 41
 Okul Birincisi Kontenjanı 2
 Toplam Kontenjan 43
 Genel Kontenjana Yerleşen 43